Gurmaniški Italijos skoniai tiesiai į Marijampolės profesinio rengimo centrą!
Marijampolės PRC mokytojai bei mokiniai ir toliau aktyviai įgyvendina „Erasmus+“ programos projekto „Atrask save Europoje“ idėjas.
Šįkart gruodžio 6 ir 7 dienomis mūsų įstaigos Centre svečiavosi Italijoje gyvenantis virtuvės šefas Mindaugas Lučka. Taigi kviečiu jus susipažinti su įvairiais itališkos virtuvės skoniais, pasidalinsime mokytojų ir mokinių įspūdžiais ir, be abejonės, skaniųjų patiekalų receptais, kuriais, galbūt, norėsite paįvairinti savo Kalėdinį švenčių stalą ir jūs.
Vizitą kruopščiai planavome!
Idėją – pasikviesti itališkos virtuvės šefą, kuris galėtų pasidalinti savo patirtimi, gvildenome jau seniai. Karantino laikotarpis suvaržė galimybę keliauti ir anksčiau įgyvendinti šią svajonę, tačiau suvaržymus išnaudojome dar kruopštesniam vizito detalių apsvarstymui bei plano parengimui. Todėl šiandien jau galime pasidžiaugti puikiai įgyvendintais rezultatais, kuriais norime pasidalinti ir su jumis.
Ko reikia, kad rezultatai džiugintų?
Ar esate girdėję R. Tagorės mintį: „Darbas yra gyvenimo druska: jis ne tik apsaugo nuo sugedimo, bet ir duoda skonį.“ Tam, kad pajustume, koks yra sėkmės recepto skonis, glaudžiai bendradarbiavome su profesijos mokytojais, Italijos partneriais ir mokiniais.
Restorano šefas Mindaugas Lučka dar prieš patį vizitą pasidalino itališkų patiekalų meniu tam, kad išsirinktume, mūsų nuomone, pačius skaniausius receptus. Diskutavome kartu su profesijos mokytojais ir mokiniais ir jų bendrystės dėka parengėme maisto produktų sąmatą ir dviejų dienų vizito programą. Mūsų komandos „darbo druska“ – kiekvieno kruopštus darbo indėlis, kuriant kokybišką ugdymo(si) procesą.
Pirmoji vizito diena.
Įeinu į virtuvę, o čia sklinda malonus klegesys. Girdžiu malonų mokinių ir mokytojų šurmulį, regiu nuolatos aktyviai besisukantį virtuvės šefą. Prisimenu mokinių klausimus: ,,Mindaugai, ar ir aš galiu prisidėti prie šių skanėstų ruošimo?” Jis draugiškai nusišypso ir taria: ,,Žinoma! Tik su sąlyga, kad ruošiant maistą bus daug juoko, meilės ir dalijimosi žiniomis.“
Įsiminė Mindaugo žodžiai, jog visas itališkos virtuvės genialumas slypi paprastume. Norint paruošti skanią lazaniją, tešlai tereikia kiaušinių ir miltų, o minkyti reikia „iš visos dūšios“ ir kruopščiai iškočioti. „Faršas, šoninė, morkos, svogūnai, salierai, konservuoti pomidorai ir pienas lazanijai suteiks nepamirštamą skonį“, – toliau kalbą tęsė virtuvės šefas.
Svarbiausia, maisto gamyboje neturi būti jokio streso. Penkiolikos mokinių ir mokytojų komanda greitai pajuto šią itališką dvasią ir be lazanijos pagamino dar daug kitų maisto patiekalų: ravioliai su menkės ir virtų bulvių įdaru, pasta, krevetės su šoninės skrebučiu, krevečių salotos su pankoliu, risotto su moliūgu ir šonine, cannelloni makaronai su mėsos įdaru ir žuvies spurgos. Vis dar dabar uodžiu ir jaučiu šių patiekalų kvapą ir skonį, kaip italai sakytų: „Molto delizioso!”, o lietuviškai tai skambėtų – tiesiog labai skanu!
Antroji vizito diena.
Ech! Vis dar matau pabirusių miltų debesis, nes mokiniai antrąją praktikos dieną kepė itališką picą, kurią gardino įvairiausiais skoniais: grybais, sūriais, kumpiu, šviežiomis dešrelėmis, šokoladu ir net trintomis bulvėmis. Prisimenu laimės akimirkas ir mokinių bei mokytojų džiaugsmą- pabandyti išsikepti dar niekada neragautų itališkų patiekalų, tokių kaip saldžiosios spurgos su bulvėmis, moliūgų užkandėlė su pievagrybių ir šoninės padažu. Mokiniai su mokytojais kvietė mokyklos administraciją ir kitus darbuotojus pasivaišinti jų pačių pagamintais ledais. Vis dar negalime pamiršti vanilės ir plaktos grietinėlės su braškėmis skonio.
Mokytojų ir mokinių įspūdžiai.
,,Taip, mes pavargome, bet šis nuovargis mums visiems yra įsimintinas ir malonus”,- kalbėjo mokytojai ir mokiniai. Darbas prasidėdavo nuo 9:00 valandos ryto, kuris tęsėsi iki 17:00. Visiems patiko, kad gamindami patiekalus galėjome kalbėtis ir klausytis Mindaugo minčių apie tradicijas ir maisto kultūrą Italijoje.
Mūsų Centro bendruomenė dėkinga už tai, kad restorano šefas perdavė savo kulinarinę išmintį Marijampolės PRC virėjo specialybės mokiniams ir mokytojams. Šiais receptais dalinsimės ir su kitais pedagogais bei mokiniais. Mūsų visų atmintyje išliks gausus vaišėmis nuklotas stalas, jaukūs pašnekesiai ir atradimai.
Mindaugas teisus, jog nepakanka produktus vien sumaišyti, iškočioti ir maistą paruošti, į procesą dar reikia įdėti meilės ir nuoširdumo. Jei norite ir jūs išbandyti bent vieną itališką receptą kreipkitės į mus (El.p. lina.klimaviciene@mprc.lt).
Projektų vadovė Lina Klimavičienė