2022 m. gegužės 22 – birželio 2 dienomis, įgyvendinant Jonavos politechnikos mokyklos koordinuojamą „Erasmus+“ programos projektą „Erasmus keliai veda į sėkmę“, vyko profesinė stažuotė Valensijoje (Ispanija). Įgūdžius gilino Marijampolės PRC vyresnioji siuvėjų profesijos mokytoja Ona Daugnorienė, Kudirkos Naumiesčio skyriaus vyresnioji padavėjų/barmenų profesijos mokytoja Alma Rastupkevičienė bei  Jonavos ir Kelmės profesinių mokyklų mokytojai.

Viena seniausių ir gražiausių Europos valstybių – Ispanija, kaip ir visas pasaulis, seka drabužių mados naujienas. ,,Ne išimtis ir čia“, – teigia profesijos mokytoja Ona Daugnorienė. ,,Praktikos, mokymų ir kompetencijų sėmiausi Luiso Rocamoros aukštosios mados namuose. Šiuose namuose pagal individualius užsakymus siuva įvairius proginius drabužius moterims. Mados namai sukurti prieš 17 m. Įmonėje dirba septyni darbuotojai, kurie pagal dizainerio Luiso Rocamoro sukurtus modelius suprojektuoja labai sudėtingus gaminius ir daugelis darbų atliekami rankiniais siuvimo dygsniais. Šiuose aukštos mados namuose man teko atlikti įvairius darbus: siuvau rankine adata slaptus dygsnius, dygsniavau, prisiuvau nėrinius, sagas, kilpeles, gaminau sagas, dirbau su profesionalia lyginimo įranga, dariau konstrukcinio brėžinio pagrindą, modeliavau.“

Pasak profesijos mokytojos Almos Rastupkevičienės, Ispanija – maisto ir vyno mylėtojų rojus. Padavėjo/barmeno specialybės profesionalams čia veiklos tikrai pakanka. Pačiame Valensijos centre įsikūręs „Puerta del Mar“ restoranas tik atvykus nustebino savo servisu. Tai Viduržemio jūros patiekalų restoranas, kuriame siūlomas tipiškas Valensijos meniu: gaminama įvairių rūšių paelija, daugybė žuvies patiekalų, įvairus jūros gėrybių pasirinkimas. Atvykus svečiams, kol laukiama užsakytų patiekalų, siūloma pasivaišinti aperityvu – skrudinta duona su pomidorų ir česnakų padažu, bulvių traškučiais, alyvuogėmis, duonos lazdelėmis ir kitais, vietinių vadinamais tapais (užkandžiais). Atsigaivinimui patiekiama įvairių rūšių geros kokybės vynų, kokteilių ar sulčių. Šiame mieste labai populiaru susitikti su draugais, pavalgyti ar užkandžiauti, dalintis istorijomis, kartu juoktis ir šnekučiuotis. Kavinės užsipildo nuo pat ryto. Mūsų krašte, Lietuvoje, toks gyvenimo ritmas ir tempas nėra įprastas, tad tokia tarptautinė patirtis – vienetinė, pamokanti ne tik profesinių naujovių, metodų ir technikų, bet ir asmeninio tobulėjimo, pozityvo bei „įkrečia“ pasitikėjimo savimi.

Valensija yra aštuntasis miestas, paskelbtas Pasaulio dizaino sostine 2022 metais, tad pasigrožėti kvapą gniaužiančia architektūra, nuolat žaliuojančia gamta bei gyva kultūra, tikrai nepraleidome progos. Modernaus mokslo ir kultūros parkas – vienas įdomiausių objektų, kuriuos teko aplankyti. Tai penkių milžiniškų statinių architektūros kompleksas, kuris pastatytas ant nusausintos upės dugno, primenantis kriaukles, kurios simbolizuoja jūros įtaką miestui. Be to, ne veltui Valensija yra vadinama žaliuoju miestu – jame apstu parkų, juose besiilsinčių, iškylaujančių ar sportuojančių žmonių.

Labai džiaugiamės galimybe tobulinti savo profesinius įgūdžius tarptautinėje aplinkoje, o įgyta patirtimi pasidalinti su kolegomis ir mokiniais. Tarptautinė patirtis padeda ne tik pažinti ar pasisemti naujų žinių bei įgūdžių, tačiau įneša naujumo į mokymo (si) procesą, kuris tampa įdomesnis ir patrauklesnis mokiniams.

Profesijos mokytojos Ona Daugnorienė ir Alma Rastupkevičienė

Šis kūrinys atspindi tik autorių nuomonę, todėl Nacionalinė agentūra ir Europos Komisija negali būti laikomos atsakingomis už jame pateiktą informaciją.